Sportmassage

Van onze paarden en pony’s worden vaak intensieve lichamelijke prestaties gevraagd. Dit zijn niet enkel de paarden die op topniveau presteren, maar ook de paarden die recreatief gereden worden. Deze paarden en pony’s hebben zich vaak een ‘gemakkelijk’ bewegingspatroon aangewend, wat kan zorgen voor stijve spieren en bindweefselverklevingen. Wanneer je paard of pony osteopathisch gecheckt is en je wil hem extra ondersteunen, zowel mentaal als fysiek, dan is een massage een zeer geschikte behandeling. Massage kan ervoor zorgen dat een paard sneller herstelt na een training en dat hij soepel blijft, waardoor hij de trainingen beter aan kan. Wanneer je paard herstellende is van een operatie of ingreep, aan het revalideren is en ook wanneer je paard langere tijd stalrust heeft, kan massage ervoor zorgen dat zijn spieren soepel blijven en dat hij sneller weer in vorm is. Op veel verschillende trainingsniveau’s kan massage dus van toegevoegde waarde zijn voor je paard of pony. 

Wat is paarden sportmassage?

Sportmassage is een manuele behandeling die zich richt op het bewegingsapparaat van het paard. Dit betekent dat ik voornamelijk werk op de spieren, pezen, ligamenten en fascia. Stramme, stijve spieren en gewrichten maak ik los en spier-, en bindweefselverklevingen worden gemasseerd, gestretcht en gemobiliseerd. Hierdoor wordt de doorbloeding van het lichaam gestimuleerd en wordt de afvoer van afvalstoffen verhoogd. Het paard krijgt meer bewegingsvrijheid en een groter lichaamsbewustzijn wat zorgt voor een betere coördinatie en lichaamsbalans. De trainingsdoelen zullen hierdoor gemakkelijker behaald kunnen worden.
Daarbij zorg ik door middel van massage ook voor ontspanning en vermindert het lichamelijke en emotionele stress, waardoor je paard lichamelijk en geestelijk beter in zijn vel komt te zitten. Hierdoor zal het dier zich algeheel vitaler en sterker voelen. Paarden (sport-)massage is dus een waardevolle aanvulling voor ieder paard of pony, ongeacht de achtergrond of het trainingsniveau.

The processes of Life must be kept in motion.

Andrew Taylor Still

Hoe ik werk

Wanneer je besluit dat je een massagebehandeling wil boeken voor je paard of pony, zijn er een paar aspecten waar je rekening mee kunt houden en vind je het misschien prettig om te weten hoe de behandeling in zijn werk gaat. 

Vooraf

Het paard wordt op locatie behandeld, zodat het niet op de trailer hoeft maar behandeld wordt in zijn vertrouwde omgeving. Om het paard goed te kunnen masseren, stretchen en mobiliseren is het handig als we op een droge, rechte ondergrond kunnen werken en je paard of pony gewend is aan aanrakingen en voetjes kan geven. Ook is het belangrijk dat het paard niet bezweet is en het lichaam afgekoeld is. 

De afspraak

De eerste afspraak zal ik een kort anamnese gesprek voeren om belangrijke informatie over het paard of de pony te verzamelen. Alles in het lichaam functioneert in samenwerking en het is dus belangrijk voordat ik begin met de behandeling om voldoende informatie over het dier te verkrijgen. 

Vervolgens ga ik hem lichamelijk onderzoeken door te observeren hoe het paard beweegt, hoe zijn lichaamshouding is en hoe zijn algemene conditie is. Vervolgens zal ik starten met de massagebehandeling, waarbij ik enkel manuele technieken gebruik.

Een massagebehandeling duurt gemiddeld een uur. Natuurlijk kan dit variëren en is het afhankelijk van diverse factoren, zoals bijvoorbeeld de problematiek en de medewerking van het dier. 

Nazorg

Na de behandeling moet het lichaam wennen aan de nieuwe mobiliteit en afvalstoffen afvoeren. Daarom is het van belang om niet meteen te gaan trainen na een massagebehandeling, maar het paard een paar uur de tijd te geven om bij te komen. Daarna kan er meestal normaal getraind worden, waarbij het wel verstandig is om af te tasten hoe het dier zich voelt en de training hierop aan te passen. Het afvoeren van afvalstoffen kan namelijk veel energie kosten en het ene paard went sneller aan de nieuwe mobiliteit dan het andere. Weidegang is toegestaan.